Wednesday, January 13, 2016

PERCAYA atau tidak, di hutan Amazon terdapat spesies pokok yang boleh beralih dari tempat asalnya dengan sendiri.
Spesies flora yang memiliki kemampuan unik ini dikenali sebagai Socratea exorrhiza atau terkenal dengan jolokan pokok berjalan atau Cashapona.
Ia merupakan sejenis pokok palma yang tumbuh di dalam hutan hujan tropika di Amerika Tengah dan Amerika Selatan.
Berdasarkan rekod, pokok ini boleh tumbuh setinggi 25 meter dengan ukuran batangnya mencapai 17 sentimeter ukur lilit.
Pokok ini dikatakan mempunyai sistem akar yang rumit dan boleh berfungsi sebagai kaki. Akar tersebut membantu pokok ini untuk terus berpindah mengikuti cahaya matahari.
SHAH ALAM - Menurut satu kenyataan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) hari ini, hanya perniagaan milikan tunggal atau perkongsian yang mana pemilik atau rakan kongsinya adalah warganegara Malaysia atau berstatus pemastautin tetap dibenarkan menjalankan perniagaan di bawah Akta Perniagaan 1956.
Manakala di bawah Akta Syarikat 1965 pula, warga asing dibenarkan mendaftarkan syarikat dengan syarat mempunyai sekurang-kurangnya dua orang pengarah beralamat tetap di Malaysia.
Bagaimanapun tindakan boleh diambil jika sesebuah perniagaan atau syarikat itu menyalahi undang-undang dan tindakan sewajarnya akan diambil mengikut peruntukan di bawah SSM.

KUALA LUMPUR - Seorang pelajar lelaki berusia 16 tahun ditahan polis di sebuah pasar raya di Sungai Petani, Kedah kerana disyaki terlibat dalam kumpulan militan Daesh.
Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, remaja berkenaan ditahan semalam oleh Jabatan Siasatan Jenayah Kedah di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) (Sosma) 2012 dan kini dihantar ke Cawangan Khas Bukit Aman untuk siasatan lanjut.

SULTANAHMET - ISTANBUL. Seramai 10 orang awam dilaporkan maut dalam satu letupan di lokasi popular pelancongan berhampiran Masjid Biru di sini, sebentar tadi.
Seramai 15 orang awam yang lain cedera dan sedang dirawat, kata kenyataan dari Pejabat Gabenor Istanbul.
KUALA PILAH - Seorang bayi lelaki cukup sifat ditemui mati dibalut dalam kain sarung dan ditanam di kawasan semak di kampung Geduhom Dangi petang hari ini.
Ketua Polis Daerah Nilai, Superitendan Zaldino Zaludin berkata, bayi itu ditemui setelah ditunjukkan oleh suspek yang juga dipercayai bapa kepada bayi berkenaan.
Katanya, siasatan awal polis, mendapati, bayi itu telah meninggal dunia semasa dilahirkan pada 10 Januari lalu di sebuah rumah di Nilai.
“Seorang remaja perempuan berusia 25 tahun telah melahirkan bayi itu tanpa diketahui sesiapa dan cuba menyembunyikan kelahirannya.
“Bagaimanpun, rahsianya terbongkar dan sepasukan polis dari Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Kuala Pilah telah melakukan serbuan di sebuah rumah di kampung Geduhom Dangi.
“Polis berjaya menahan dua lelaki dan seorang perempuan dipercayai sepasang kekasih," katanya.
PUTRAJAYA – Kementerian Pendidikan bercadang untuk mengubah format Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) kepada sistem Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) bagi melahirkan mo­dal insan yang berkualiti dan holistik.
Menterinya, Datuk Seri Mahdzir Khalid (gambar kecil) berkata, berdasarkan perancangan awal, format UPSR akan diubah kepada 40 peratus berasaskan PBS manakala 60 peratus lagi adalah peperiksaan berpusat se­perti pelaksanaan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3)
KOTA KINABALU – Harap­kan pegar, pegar makan padi. Demikian perbuatan tiga anggota polis yang ditangkap kerana terlibat menculik seorang wanita Filipina untuk mendapatkan wang tebusan berjumlah RM50,000 di Kampung Silam, Lahad Datu Ahad lalu.

Tiga anggota polis terbabit melibatkan dua berpangkat koperal dan seorang berpangkat konstabel.
KUANTAN - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini memperoleh perintah tahanan reman terhadap dua lagi pegawai Pejabat Tanah dan Galian (PTG) Pahang berhubung isu perlombongan bauksit. Perintah reman selama enam hari terhadap suspek yang berusia 51 dan 57 tahun itu dikeluarkan Majistret Noor Aisah Mohamed di sini.