Tuesday, June 23, 2015


MISTERI BUKIT PUTUS


Kadangkala apabila melalui jalan baharu di Bukit Putus dekat sini terkenang selekoh tajam di laluan lama yang telah banyak meninggalkan nostalgia.

Bukan sahaja melibatkan tanah runtuh, kemalangan yang meragut nyawa, malah ada juga mayat yang dibuang di gaung yang dalam di laluan paling 'seram' terutama di tengah malam.

Namun begitu, pemandu yang hendak ke Kuala Pilah, hari ini tidak perlu bimbang lagi untuk melalui selekoh tajam di jalan lama dekat Bukit Putus itu, sebaliknya mereka boleh melalui jalan lurus yang kini lebih cepat dan pantas, malah disebut sebagai 'laluan sutera moden' bagi pedagang dari Pantai Timur ke Pantai Barat.

Biarpun jalan lama ditinggalkan sepi sejak jalan baharu itu dirasmikan pada 29 November 2009, kini hanya tempat tinggal binatang liar yang bebas berkeliaran di atas jalan raya, khususnya kera.

Inilah nostalgia jalan yang suatu ketika dahulu telah memberi khidmat kepada penduduk khususnya di daerah Kuala Pilah, Jempol dan Gemas.

Malah jalan itu juga menjadi laluan penting ke Kuantan, Pahang dan Segamat, Johor bahkan penghubung penting kawasan sebelah barat yang merupakan kawasan pertanian yang luas menerusi penanaman kelapa sawit melalui tanah rancangan Felda.

Selain itu, ia menempatkan lokasi pelancongan utama kerana Istana Besar Seri Menanti terletak di Kuala Pilah dan kawasan rekreasi air terjun Ulu Bendul yang menggamit kedatangan pelancong dalam dan luar negeri.

Lebih nostalgia, 'laluan sutera' yang digantikan dengan jalan baharu itu merupakan pencetus kewujudan pelbagai institusi pendidikan seperti Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kuala Pilah, Kolej Matrikulasi dan sekolah berasrama penuh di sekitar daerah Kuala Pilah dan Jempol, sekali gus menyaksikan peningkatan bilangan kenderaan terutama pada hujung minggu.

Apa pun, jalan lama Bukit Putus ini, sekadar menjadi memori terutama bagi mereka yang gemar menikmati selekoh tajam dan hutan rimba di sekitarnya.

Kata seorang pemandu teksi, Razali Mohd. Som, 62, dahulu kalau terdapat lori di hadapan pasti orang ramai sukar untuk memotongnya kerana selekoh di jalan lama itu terlalu bahaya.

''Kesudahannya, kita tunggulah sampai ke penghujung jalan. Bila ada jalan baharu itu semuanya dapat diatasi, tetapi bagi saya jalan lama ini terlalu banyak kenangannya," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Tambahnya, macam-macam cerita didengar ketika melalui jalan lama ini, maklumlah banyak sangat kejadian korban jalan raya di situ.

''Cerita seram, tidak perlu cakap. Yang berlumba dan jatuh gaung pun ramai. Kes jenayah pun ada di situ. Buang sampah pun ke dalam gaung itu. Sekarang tidak ada lagi orang berhenti tepi jalan bagi makan pada kera di situ," katanya.

Sementara itu, seorang pengusaha barangan kraftangan, Mohd. Fauzi Ahmad, 57, berkata, dia berulang-alik dari rumahnya di Taman Tuanku Ja'afar dekat Senawang ke kedainya di kawasan rekreasi di Ulu Bendol sejak 13 tahun lalu.

''Kalau ikut jalan lama dahulu, yang banyak terbabit kemalangan ialah penunggang motosikal. Bila salah pecut, sudah terbabas dan masuk bawah lori.

''Bagi saya, memandu di jalan lama Bukit Putus itu memang santailah. Kita dapat tengok pokok menghijau dan sesekali melihat habitat dan kehidupan lain di situ seperti burung, kera, haiwan liar. Seronok juga," katanya.

Bagi petugas taska Zainuddin 35 pula berkata

" Semasa kecil dulu saya selalu menziarah nenek di Kampung Ulu Jempol melalui pengangkutan bas, Jalan yang dilalui agak bengkang bengkok, sekiranya bas berada dibelakang lori yang membawa muatan getah basah dan selepas melalui jalan ini akan menemui pula kilang getah pasti akan membuat dirinya dan juga beberapa penumpang merasa loya dan muntah" katanya

Sementara itu, Mahadzir Ibrahim, 42, berkata, apabila dapat bercuti dia akan balik ke Batu Kikir menggunakan jalan baharu Bukit Putus ini.

''Jalan lama banyak kenangan. Saya bergerak ke Nilai dari Batu Kikir pada pukul 5 pagi kemudian akan berhenti solat subuh di stesen minyak Paroi kemudian sambung perjalanan ke Nilai dan pulang pada waktu malam kira-kira pukul 10 malam.

''Pada waktu pagi tiada masalah besar tetapi apabila pulang waktu malam timbul risau kerana keseorangan menunggang motosikal melalui jalan yang gelap dan sunyi," katanya.

Biasanya dahulu dia akan berhenti di stesen minyak di Paroi berhampiran Bukit Putus dan menunggu jika ada kenderaan lain yang lalu di jalan lama Bukit Putus sebelum mengekorinya.

KISAH MISTIK

Apabila diajukan soalan mengenai jalan lama Bukit Putus, ramai yang tidak berani bercerita, apatah lagi diajak menggunakan laluan berkenaan terutamanya pada waktu malam, walaupun ketika ini jalan baharu sudah ada.

Namun kisah seram ini mungkin rekaan termasuklah kononnya terjumpa orang mengusung keranda sambil membawa obor dan suara wanita menjerit minta tolong dari gaung dan sebagainya.

Kata Razali, sepanjang dia memandu di jalan lama dahulu, tiada peristiwa ganjil yang ditemuinya dan menganggap kisah mistik itu sekadar 'mengaibkan' jalan lama yang sudah banyak berjasa ini.

Kata Mohd. Fauzi, dia telah menggunakan laluan itu setiap hari selama 13 tahun dan semua cerita karut itu tidak benar.

''Jalan lama ini sudah banyak jasanya dan janganlah diperkecilkan sumbangannya," katanya.

Seorang lagi pengguna Idris Ahmad berkata "Masa dulu kalau sesiapa yang melalui jalan ini waktu malam mungkin akan diekori kereta lama wolkswagen warna kuning dan yang menjadi seramnya kereta tersebut tiada pemandu" tambahnya terdapat cerita sebuah warung bunian ditengah jalan Bukit Putus ini dan bagi pengguna yang pertama kali melalui jalan ini mungkin akan singgah di warung misteri ini dimana terdapat banyak kucing hitam.

" misteri inilah kadang kala menyerikan lagi cerita mistik Jalan Lama Bukit Putus" katanya mengakhiri perbualan..

No comments:

Post a Comment